Inrichten van de server

het is alweer een paar weken geleden dat de thuisserver in de stijgers werd gezet – het monteren van de hardware was een klusje van niks vergeleken bij de inrichten er van – maar met vallen en opstaan draait de server nu stabiel

het is alweer een paar weken geleden dat de thuisserver in de stijgers werd gezet – het monteren van de hardware was een klusje van niks vergeleken bij de inrichten er van – maar met vallen en opstaan draait de server nu stabiel

Taak

belangrijkste taak van de server was het huisvesten van de backups van de iMacs – de server is op linux Armbian gebaseerd – daarvoor moesten nog wat kunst en vliegwerk verricht worden om Timemachine van Apple goed te laten functioneren
Netatalk is het aangewezen protocol om die taken te vervullen – hoewel Samba daar ook met uit de voeten kan – daar zit een nadelig kantje aan, het is twee keer zo traag als Netatalk en wij hebben geen windows machines
de foto boven dit artikel geeft het bureaublad weer van mijn iMac in verbinding met de server –
de achtergrond is “Nighthawks” van David Hockny

Operating System

het OS was al bepaald – Armbian is een variatian van Debian, aangepast voor ARM computers – dat was dus geen keuze – wel was er een optie om te kiezen voor Armbian Focal of Armbian 21.02.3 Buster met kernel 5.10

Schijven

in de server zitten 5 schijven – die moesten ingedeeld worden – doen dienst als opslag van gegevens – een enkele eerste schijf doet ook dienst als ondersteuning voor het OS – gepartitioneerd en geformatteerd – daarin waren wel keuzes te maken – schijven kunnen linux EXT4 zijn, HFSplus – de complete lijst met opties:

Helios64-schijven

 • btrfs
 • exfat
 • ext2 / ext3 / ext4
 • fat16 / fat32
 • hfs / hfs+
 • linux-swap
 • lvm2 pv
 • nilfs2
 • ntfs
 • reiserfs / reiser4
 • udf
 • ufs
 • xfs

Cordoba, want zo heet de thuisserver heeft EXT4 en HFSplus geformateerde schijven – beide formaten worden door macOS goed ondersteund
er zijn zaken zoals verbinden (mount) die zorgen dat een schijf aan een directory of map zit zodat je er vanaf een andere mac bij kan

Namen

de naam van server kwam al even voorbij; Cordoba – ander computers heten Barcelona of Valencia – het ligt voor de hand dat de schijven ook namen zouden krijgen van steden in Spanje – zo is er Sevilla maar ook Granada – er is nog 1 plekje vrij voor een schijf – die krijgt natuurlijk ook zo’n mooie naam šŸ˜‰

nog te doen

hoewel de server nu stabiel draai zijn er natuurlijk nog een paar wensen – een vervanger van Dropbox moet er komen – dat wordt vast ownCloud in eigen beheer – en de iPads en iPhones moeten ook bij de server kunnen – wordt nog wel een klusje – daar lees je later meer over