Nachtzuster

project Nachtzuster staat in de proefopstelling – dat betekent dat knijpers en touwtjes de boel bij elkaar houden – zo in de zin van; eerst even kijken of het werkt

de Ingrediënten

er lag nog een oude RPi3 op mijn bureau en de nacht-zicht-camera mocht ook wel eens gaan meedoen – allebei van een wat ouder type maar nog zeer goed bruikbaar, zeker als je naar de afbeelding boven aan dit bericht kijkt

dat er wat aparte kleuren in zitten heeft voorlopig nog te maken met het Infra Rood gedeelte van de camera – daar moeten we nog wat onderzoek naar doen hoe die zich laat schakelen

de Software

voor de Raspberry Pi gebruikten wij de meest recente OS dat voorheen Raspbian heette, maar tegenwoordig Raspberry Pi OS met Kernel version: 5.10 – enige nadeel van deze versie is de bemoeienis van Microsoft in deze versie – die hebben we voor de zekerheid maar afgeblokt in Pihole – zij steken hun neus ergens in waar ze niets te zoeken hebben – het rumoer daarover blijft zich ontwikkelen

dan is er de camera software motionEye – die kun je eigenhandig installeren langs de bekende weg – sudo apt install motioneye – tot het moment dat wij erachter kwamen dat de helft van motion niet instelbaar is op die manier

afbeelding van motionEyeOS

gelukkig is er een alternatief:

motionEyeOS

motionEyeOS is een complete set die is afgestemd op een RPi met een webcam er op aangesloten – dat is natuurlijk te prefereren boven de eerste optie die in feite een overload aan software met zich mee brengt – instructies kun je op deze motionEyeOS Wiki vinden

de SD card van 32 Gb opnieuw voorzien van software, geen gedoe met MS, in de RPI gestoken en het web-pagina laat zich op alle details naar wens instellen – een fijn idee dat een redelijk complexe materie gewoon hanteerbaar maakt – een compliment aan Calin Crisan en zijn kompanen voor deze prestatie

en je kunt natuurlijk meerdere camera’s in één scherm laten zien in zowel een horizontale als een verticale rangschikking

de camera kan een resolutie aan van 1920 x 1080px – dat is mooi – maar dan moet je RPi hebben die zo’n stroom van beelden ook aan kan – want bij een RPI3 geeft dat wat ‘oponthoud’ – 25 frames is te hoog gegrepen voor een 3, daar moet je toch echt een RPi4 voor hebben met flink wat intern geheugen

veilig maken

het is altijd aan te raden, ook als je nog in de experimenteerfase zit, om camera software te beveiligen – er zijn genoeg verhalen bekend waarom je dat zou doen – dus ook hier gebruiken we inlog namen met de daarbij horende wachtwoorden – ook nog even nakijken of je niet van buitenaf het thuisnetwerk kunt binnen komen, verdiend een extra uurtje testen

het Plan

deze testopstelling is onderdeel van project-Nachtzuster dat de komende weken vorm moet krijgen – de vervolgfase is een behuizing – dat zal vrijwel zeker een vogelhuisje worden – want we hebben verschillende soorten mezen in de tuin – een setje kan daar vast wel een nestkastje voor gebruiken

met andere woorden; wordt vervolgd