Hoe stop je Google?

Hoe stop je Google zodat je niet meer wordt gevolgd? Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden en gereedschappen die beschikbaar zijn om je privacy te beschermen.

Hoe stop je Google zodat je niet meer wordt gevolgd? Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden en gereedschappen die beschikbaar zijn om je privacy te beschermen. Want dat is nog steeds nodig, ook in 2023.

Wat komt er allemaal aan bod:

Google registreert je complete zoekgeschiedenis!

Als je een van de diensten van het bedrijf wilt gebruiken, zoals Android, Gmail, Google Maps, Streetview, Playstore, Docs, Cloud en Chrome Cast en deze services gepersonaliseerd wilt hebben, moet je zijn aangemeld met een Google-account. Zonder je bekent te maken kun je sommige diensten niet gebruiken, maar YouTube weer wel.

Het is verstandig te weten wat het soort informatie Google tracks over je vastlegt, hoe Google gebruikmaakt van deze informatie, en wat je kunt doen om je beter te beschermen tegen het volgen en vastleggen van al je Google-zoekopdrachten.

Welke informatie zoekt Google Track?

Zodra je bent aangemeld bij één van je accounts, volgt Google je actief op:

Wat je zoekt en welke zoekpatronen je gebruikt. De advertenties waar je in bent geïnteresseerd en in de links die je aanklikt en afbeeldingen die je bekijkt en welke video’s.

Google geeft echter wel details over al dit volgen in zijn servicevoorwaarden, evenals in hun privacybeleid. Hoewel dit redelijk complexe juridische documenten zijn, moet je ze ten minste een keer vluchtig bekijken om een indruk te krijgen of je wel of niet bezorgd zou moeten zijn.

Bewaart Google Track je zoekgeschiedenis zelfs wanneer je afgemeld bent?

Elke keer dat je het internet gebruikt, worden sporen van je identiteit achtergelaten, zoals IP-adressen, MAC-adressen en andere unieke ID’s. Bovendien vereisen de meeste webbrowsers, websites en andere internet toepassingen dat je in het gebruik van cookies kunt kiezen om je surfervaring beter te personaliseren. Die keuze werd door wetgeving afgedwongen vooral in Europa.

Zelfs als je niet bent ingelogd in Google, breng je nog steeds een overvloed aan informatie over over jezelf mee door alleen maar online te zijn. Dit gaat over het volgende:

– Waar je in de wereld bent, geografisch – welk taal spreek je.
– Je IP-adres – is voor onverlaten vooral handig om je adresboek te doorzoeken.
– Informatie over de Google-diensten die je gebruikt en hoe je ze gebruikt op basis van je activiteit patronen.
– Welke advertenties je bekijkt en op klikt en waar die advertenties zijn over gaan.
– Welke apparaten je gebruikt om toegang te krijgen tot de Google-diensten, het internet, en andere applicaties.
– Server informatie – welk type server staat op je computer en hoe oud is de software daarop.
– Identificerende informatie wordt verzameld over je gebruik van partnerdiensten.

Al deze informatie wordt gebruikt voor het plaatsen van gerichte advertenties en sturing van zoekrelevante gegevens. De gegevens worden ook beschikbaar gesteld aan mensen die eigen sites hebben die gegevens volgen via Google’s statistieken gereedschap, Google Analytics, die daar al dan niet gebruik of misbruik van kunnen maken.

Deze sites zullen niet noodzakelijkerwijs in staat zijn te zien in welke buurt je toegang tot hun site krijgt, maar andere identificerende informatie zal zeker beschikbaar zijn, zoals apparaat-informatie, browser, tijd van de dag, geschatte locatie, tijd op de site, en welke inhoud wordt geopend.

Voorbeelden van wat Google allemaal verzamelt

Hier zijn een paar voorbeelden van wat Google allemaal verzamelt:

– Informatie die je aan Google verstrekt-met inbegrip van persoonlijke informatie zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, creditcard, foto’s en video’s.
– Informatie verzameld van en over het gebruik van Google-diensten zoals het gebruik van gegevens, persoonlijke voorkeuren, e-mails, foto’s, video’s, browser-geschiedenis, kaart zoekopdrachten, spreadsheets, en documenten.
– Informatie van het apparaat dat je gebruikt om toegang te krijgen tot de diensten van Google inclusief hardware model, mobiele netwerk informatie (ja, dit bevat ook je telefoonnummer) en welk besturingssysteem je mee werkt.
– Server-logboek-gegevens verzameld over wanneer je Google services actief gebruikt, zoals zoek-query’s, telefoongegevens (tijd en datum van aanroepen, typen gesprekken, doorstuurnummers, enz.), IP-adressen, cookies die uniek zijn gekoppeld aan je webbrowser of Google-account, en informatie over apparaat-activiteiten (bijvoorbeeld crashes, hardware-instellingen, taal e.d.).
– Locatie informatie over waar je bent in de wereld, met inbegrip van je stad, staat, buurt, en ongeveer adres.
– Een “uniek toepassingsnummer” van de perifere diensten en apps die meer informatie geeft aan Google bij het opzoeken – dit toepassingsnummer is handel voor Google.
– Je Google-zoekgeschiedenis-met inbegrip van persoonlijke informatie in Google-diensten zoals YouTube, Google Maps, en Google Afbeeldingen en dergelijken.
– Je interacties met andere sites en diensten vooral wanneer je reageert op advertenties.

Nog een extra opmerking: Een van de effecten van Google’s tracking zijn de advertenties die je online volgen. Het volgmechanisme zit in advertenties verstopt.

Waarom wil Google je gegevens hebben?

Om voor Google de verbazingwekkend gedetailleerde en relevante resultaten te leveren waarop zo veel mensen vertrouwen, heeft de zoekmachine behoefte aan een bepaalde hoeveelheid zeer specifieke gegevens.

Bijvoorbeeld, als je een geschiedenis van het zoeken naar video’s over het trainen van een hond, en je hebt aangemeld bij Google (d.w.z., dat jezelf hebt gekozen voor het delen van je gegevens met Google), Google-wil gerichte resultaten laten te zien over de hondentraining op alle Google-diensten die je gebruikt. Dit kan onder andere Gmail, YouTube, Web Search, Afbeeldingen, Streetview en anderen diensten zijn.

Google’s belangrijkste doel in het bijhouden en opslaan van zoveel mogelijk informatie is het leveren van meer relevante resultaten, dat is niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak. Daarnaast wil Google zoveel mogelijk advertenties verkopen en daar wordt de bezoeker niet veel wijzer van.
Echter, toenemende privacy zorgen hebben veel mensen gemotiveerd om hun gegevens veel zorgvuldiger te controleren, met inbegrip van gedeelde gegevens online.

Hoe stop je Google van het bijhouden van je gegevens?

Er zijn een paar manieren om dat te bereiken:

Zet alles van Google uit!

Veruit, de eenvoudigste manier om Google van het bijhouden van je gegevens is om gewoon niet gebruik te maken van een Google-diensten, want er zijn voldoende alternatieven.

Alternatieve zoekmachines zoals DuckDuckGo is beschikbaar die je zoekgeschiedenis niet bijhouden of het verzamelen van een van je persoonlijke informatie.

Er zijn ook tal van andere gratis e-mail diensten die u kunt gebruiken in plaats van Gmail, sommige zijn zelfs gebouwd met het oog op privacy. Thunderbird is er zo een.

YouTube is een ander groot deel van het Google-ecosysteem, maar het is niet de enige video sharing website die er is.

Meld je niet aan bij Google!

Als je wilt doorgaan met het gebruik van Google zonder te worden gevolgd, kunt u dit zeker doen door gewoon niet aanmelden bij je Google-account. Dan wordt het al een stuk moeilijker om je te volgen.

Deze optie is echter een beetje een mes dat aan twee kanten snijdt, want terwijl Google je informatie niet volgt, zal je zoekresultaten minder uitgebreid zijn omdat Google de informatie gebruikt die het verzamelt over je bewegingen en keuzes om de zoekresultaten te verfijnen en te personaliseren er gewoonweg niet zijn.

Het gebruik van de private modus van je browser is een eenvoudige manier om Google, YouTube, Google Maps en hun andere services te gebruiken zonder dat je je hoeft af te melden. Je kunt dit doen als je een zoekopdracht wilt uitvoeren zonder dat het is vastgelegd door Google of zonder dat deze invloed heeft op de aanbevelingen van de advertenties.

Controleer je Google Instellingen

Je hebt als gebruiker volledige controle over de gegevens die je wilt delen of niet delen met Google. Je kunt dit doen voor elke service die je met Google gebruikt, van Gmail en YouTube tot algemene zoekinstellingen.

google activity controls
google activity controls

Voor de controle van de informatie die Google over je kan verzamelen, beheert je je persoonlijke gegevens en privacy vanuit je Google-account.
Realiseer je wel dat Google je toch wel kan volgen maar met beperkingen die je hebt aangegeven.

Controleer je Google Dashboard

Iedereen die een Google-account heeft, heeft toegang tot wat heet het Google Dashboard. Het is een manier om al je Google-activiteiten, instellingen en profiel informatie te zien op een plek.

google dashboard
google dashboard

Vanuit je Google Dashboard ziet je ook je e-mail accounts, apps en waar je wachtwoorden kan wijzigen, de gekoppelde toepassingen en vestigingen bekijken, alle accounts bekijken, actieve apparaten beheren, je contactpersonen beheren en nog veel meer. Ook hier geldt, al je contactpersonen zijn ook bekent bij Google.

Je kunt kiezen voor een optie om een maandelijkse herinnering aan jezelf te sturen om ervoor te zorgen dat al je instellingen zijn zoals je dat wilt. En dat voor elke individuele Google-service.

Controle houden over de advertenties die je ziet

Veel mensen weten niet dat je kunt beslissen en controleren welke soorten advertenties je krijgt te zien die Google toont. De meeste mensen profiteren helaas niet van deze mogelijkheden, maar het is heel gemakkelijk te doen vanaf de Ad Settings pagina.

google advertentie voorkeuren
google advertentie voorkeuren

Periodieke Privacycontroles uitvoeren

Ben je niet zeker van welke Google-services gebruik gaat maken en welke persoonlijke informatie wordt gedeeld, of welke informatie Google heeft al verzameld op je zoekgewoonten?

Een manier om deze enigszins overweldigende hoeveelheid gegevens aan te pakken is om Google Privacy Checkup te gebruiken. Dit eenvoudige gereedschap helpt je te controleren wat er precies wordt gedeeld, en waar.

google privacy check
google privacy check

Je kunt bijvoorbeeld bewerken hoeveel informatie beschikbaar is als iemand op je YouTube-gebruikersprofiel klikt. Je kunt opteren voor Google met behulp van alle openbaar gedeelde foto’s in achtergrondafbeeldingen, het bewerken van eventuele aantekeningen van producten die je zou kunnen hebben gegeven in het verleden, houd al je Google-abonnementen privé, beheer je Google Foto ‘ s instellingen, en nog veel meer.

Je kunt de Privacycontrole ook gebruiken om je Google-ervaring te personaliseren, van de manier waarop je aanwijzingen bekijkt over de manier waarop je zoekresultaten worden getoond. Je neemt uiteindelijk de leiding over hoe je Google gaat ervaren. Alle gereedschappen zijn beschikbaar, maak er ook gebruik van.

Overweldigd? Begin eenvoudig

Als je nu net aan het leren bent over de hoeveelheid informatie over Google tracking, opslag en gebruik, dan zou je misschien een beetje overdonderd kunnen worden over wat je eerst moet doen.

Als je op zoek bent naar een virtuele schone lei, dan het beste ding om te doen om je Google-zoekgeschiedenis volledig te verwijderen. Je kunt dat doen op de pagina Mijn activiteit van je Googleaccount.

Vervolgens beslist je hoeveel informatie en toegang je acceptabel vindt voor Google. Vindt je het goed dat al je zoekopdrachten worden gevolgd zolang je relevante resultaten krijgt? Vindt je het OK dat Google toegang tot je persoonlijke informatie krijgt als je meer gerichte toegang tot wat je zoekt? Realiseer je steeds dat die gegevens worden gedeeld met alle 23 duizend partners van Google.

my google activity
my google activity

Bepaal welk toegangsniveau je comfortabel vindt en werk je Google-instellingen dienovereenkomstig bij met steeds weer die partners in het achterhoofd.

Daarna kunt je kiezen voor het inschakelen van Google’s Auto-Delete besturingselementen, die je zoekgeschiedenis periodiek wissen. Ga naar de pagina Mijn Activiteiten en selecteer Automatisch wissen. Kies Auto-Delete activiteiten ouder dan en kies ofwel drie maanden, 18 maanden, of 36 maanden.

Hoe je je online privacy en anonimiteit kunt beschermen

Lees het volgende voor meer informatie over het online beheren van je privacy en het stoppen van je informatie:

Als je je zorgen maakt over hoeveel informatie die het publiek en de partners van Google kunnen vinden, neem dan de controle in eigen hand en verwijder alle openbare informatie die met jou zelf in verband staat.
Leer de beste manieren om je privacy online te beschermen om ervoor te zorgen dat je veilig bent tijdens het surfen op het web.
Je kunt profiteren van vele gratis gereedschappen en diensten om ervoor te zorgen dat je informatie niet alleen veilig is, maar ook verborgen, zoals het leren, hoe anoniem te surfen op het web.

Je privacy is uiteindelijk je eigen keuze!

Zelfs als je niet bezorgd bent over de hoeveelheid informatie in je Google-zoekopdrachten, profiel en persoonlijke dashboards die worden gebruikt om de relevantie van je zoekopdrachten online te verbeteren, is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat alle informatie die wordt gedeeld op elke service binnen je eigen comfortzone ligt voor persoonlijke privacy.Niet alleen de platforms en diensten die je gebruikt zijn verantwoordelijk voor een gemeenschappelijke standaard van de privacy van de gebruiker, de veiligheid en beveiliging van je informatie online is uiteindelijk je eigen keuze en daar moet je moeite voor doen.

Bronnen

deze tekst is grotendeels gebaseerd op het voorwerk van Tim Fisher voor Lifewire van 16 juli 2021
blogpost de Cookies van de Volkskrant
de Duitse website DigitalCourage
website Google Partners
Genoteerd begin December 2022:
– Premier Partners 2511
– Alle Google partners 23.832