teloorgang van commerciële socmeds

toen de socmeds (sociale media) nog leuk waren

ontwikkelingen van sociale media gaan snel – dat is interessant – zeker als je dat intensief volgt – want er is een duidelijk onderscheid ontstaan tussen de commerciële #socmeds en de #opensource gerichte non-commerciële media die zich samen de #fediverse noemen

in november van 2008 maakt ik voor het eerste kennis met de blauwe vogel website – mijn eerste bericht was:
“pffft gewekt door de kat, bijt heel zachtjes in mijn vinger. weg wezen! naar buiten jij!”
dat was op de laatste dag van november in dat jaar

mijn laatste bericht ging over de muziek van Karlheinz Essl – ook in november maar dan van het jaar 2016
mijn vrienden op twitter waren toen al vertrokken – ik vond het ook wel genoeg

in die periode ontmoette ik veel kunstenaars, dichters, componisten, cineasten en muzikanten waarmee ik talloze projecten heb gedaan – op die andere site ferrie.audio vindt je allemaal terug – het zijn meer dan 500 tracks die daar een plekje hebben gekregen

het verschil

het grote verschil tussen commerciëlen en de fediverse is ‘het geld’ – de commerciëlen verdienen kapitalen aan jouw privé gegevens – zie een vorige blogpost – de fediverse is Open Source – genereert inkomsten om serverkosten te betalen via donaties

tweede grote verschil is dat je op het fediverse zelf bepaald wat je wilt zien en lezen en dat niet krijgt voorgeschoteld (lees; gemanipuleerd) wat je moet lezen – geen algoritmes geen reclame

de teloorgang

in 2016 was de teloorgang al ingezet – je zag steeds meer berichten met kant en klare onzin – en mensen die elkaar het leven zuur trachten te maken, met opzet

dat is later uitgegroeid tot complete campagnes met desinformatie en wappieverhalen – het werd echt zorgelijk toen een verwend miljardairszoontje eigenaar werd – en nu worden de mensen die doelbewust onzin verkopen betaald voor hun onzin

de fediverse

de fediverse is een verzameling van initiatieven die met elkaar kunnen communiceren – de initiatiefnemers hebben als tegenbeweging tegen de commerciëlen voor een vorm van verbinding gekozen – je kunt dat het beste zien aan de hand van deze afbeelding:

Fediverse schema
Fediverse schema

kenmerk van de aangesloten netwerken is dat er géén centrale aansturing is maar bestaat uit een ‘gedecentraliseerd netwerk” van servers die met elkaar in verbinding staan – betekent ook dat je je eigen instance (server) aan het fediverse kunt hangen om mee te kunnen doen in het netwerk

Bronnen

WikiPedia over de fediverse
niet compleet overzicht van software apps voor de fediverse
bekijk de mogelijkheden van Mastodon